Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A titkok titka, a titkok nyitja...

 Az újra "divattá" vált edényes citrustartás következménye képen, számos szakirodalmi munka látott napvilágot. Nem leszólás képen, de rengeteg valótlanságot állítva, a citrus tartást egy bonyolult műveletként állítják be. A túlbonyolított teleltetési praktikáktól, a citrusok bonyolult ültetésén át csak elveszik  az emberek kedvét az edényes citrus tartástól.

Az ilyen könyvek olvasása helyett, inkább utazzunk vissza az időbe, és kutassunk régi levéltári moly ette iratok, és leírások után, amely átfogó képet ad mindenre amit tudnunk kell ezzel kapcsolatban. (Rövid értekezésemet az idei őszi képeimmel illusztrálom.) 

 

C. aurantium 'Salicifolia'

 Az edényes citrustermesztés, mint már oly sokszor hangsúlyoztam, történelmi időkre tekint vissza, ennek őshazája Olaszország északi része, amelyet a történészek már számos alkalommal alátámasztottak. Ezek a növények nagyon sérülékenyek, nem csak nálunk, hanem Olaszország északi részein is, az alacsony téli hőmérsékletek miatt.

C. limon 'Borneo'

 Ezek a növények legközelebb, Olaszország déli részein őshonosak, ahol megfelelő a sajátos környezet, és a mikroklíma. A föld felszínén élő kényes gyökérzet, jobban kedveli az állandóan nedves talajfelszínt, a vékony kéreg, és az örökzöld lombozat rosszul viseli el a forró, száraz nyári időszakot. Az öntözés is elég összetett technikát igényel, amelyet érdemes elmagyarázni. Mivel cserepes növényekről van szó, nagyon változó, és eltérő az öntözés mennyisége. Sokan azt hiszik, főképpen akinek volt már negatív tapasztalata ez ügyben, hogy az öntözés miatt nem sikerült a növények tartása. Valójában a citrusok forró, száraz térségekből származnak, azonban annyi fajta nemesített változat van, hogy azok már nem élnek meg azokban a térségekben. Főképpen a díszítő (nem termesztett) citrusok. Valójában a titok egyszerű, ha sok időt tölt a napon, nyilván több vizet igényel, ez lehet akár a napi kétszeri öntözés is.  Nagyon függ a levegőtől is, amely lehet száraz szeles, vagy nedves párás. A száraz szeles idő gyorsan szárítja a talaj felszínét. Érdemes megkaparni a talaj felszínt, mert ha 1-2 cm mélyen nedves a talaj, akkor minden oké. A leveleket is érdemes figyelni. Napközben megkókadhatnak a levelek, ez természetes, de arra figyeljünk, hogy ha kezd lemenni a nap este fele, akkor szép mereven álljanak. Ha napközben a felforrósodott talajt megöntözzük, elpusztíthatjuk vele a növényt, mert "leforrázzuk" a gyökereit. Egy 30-35 cm-es kaspóátmérőnél 3-4 liter vízre van szükség. A víz minősége is fontos! Eső víz, vagy kút víz, illetve csapi víz, ha nincs más 1:24 óra után.

C. limon 'Borneo'

 Nem véletlen, hogy manapság ezeket a növényeket üvegházakban szaporítják főként dugványozással, ahol magasabb hőmérsékletet, és légnedvességet hoznak létre mint egy mesterséges trópusi éghajlaton, hogy a gyökereztetés a lehető leggyorsabban, és könnyedén menjen végbe.

2012 dugványok

 

késői dugványok

 

C. aurantium 'Sans Glande'

 Az első termesztett citrus a cédrát volt Európában. (C. medica) Latin nyelvű irodalmi munkák szerint, Nagy Sándor expedíciói révén jutott el e földrészre, a görögöktől, az egész földközi tenger gyarmati vidékeire. Az első írásos feljegyzés a Jón tenger partján lévő olasz félszigetről származik, ahol meghonosodott e faj. 

C. sinensis 'Shamuti'

 

C. limon 'Du Tais'

 Ahogyan az arabok nyugat felé vándoroltak, a 10. században, egyre elterjedtebb lett a savanyú narancs, vagy sevillai narancs (C. aurantium) és a citrom (C. limon) az Afrikai partok mentén, Dél-Spanyol országban, és Szicíliában. A 15. században kezdték el importálni a portugálok az édes köldök narancsot (C. sinensis)  az Indonéz szigetekről (Malacca, és Szumátra) így jutott el szerte Európába.

C. limon 'Villafranca'

 

C. ponderosa 

 

C. ponderosa

 A citrus termesztésben igazi robbanás, a 19. század közepén, és a 20. század elején történt, mikor új fajok kerültek bevezetésre, és termesztésre. Ezek a fajok, addig csak az észak olaszországi nemesség (akkori gyűjtők) hesperidáriumaiban voltak jelen.

C. limon x C. grandis 'Vozza Vozza' 

 A 16. század elején Európa legnagyobb citrus gyűjteménye a Medici család híres kollekciója volt. A történelmet ismerők számára köztudott a család tündöklése, és bukásának históriája. Még is a legnagyobb történelmi kollekció a megpróbáltatások közepette is, ebből a gyűjteményből maradt fenn. Számos, azóta már kiveszett fajtát  sikerült így megmenteni a jövő nemzedékeinek. Nem rég a közelmúltban is azonosítottak a szakemberek ősi fajtákat, amiket kipusztultnak  véltek már.

C. limon x C. pursha

 

dugványok

 Firenzében a "Via del Melarancio" régen egy összekötő út a S Maria Novella (tipikus helyi kis piac) Decameron "Csodálatos külvárosi kertek" részletes leírást ad, ahogy maga Boccaccio mutatja be; " A kert központ része a mély zöld szinte fekete fű, messziről pöttyösnek tűnő mintázattal, körülvéve egy sor virágzó, élénkzöld citrom, és narancsfákkal azok telis-tele érett, és éretlen gyümölcsökkel, és árasztva a bódító illatot"  (G. Boccaccio; The Dacameron 232.old.) 


C. aurantium 'Fondazione'

 

C. aurantium 'Salicifolia'

 

C. medica 'Maxima'

 J.C.L. Sismondi: "Tableau de l'Agriculture Toscane" című írásában az alábbiakat írja: "Novembertől - Áprilisig a citrusoknak téli menedéket kell biztosítani, amely lehet üvegház, vagy egy télikert amelynek az ajtaját napközben ki kell nyitni, kivéve ha nagyon hideg van. A létesítménybe nem kell kályha vagy takaró szövetek. Két évente átültetve laza szerkezetű földbe, lótrágyával keverve, illetve amikor rendelkezésre áll a jó korhadt talaj. Nagy kupacokban keverik össze a földet két rész lótrágya, és egy rész vegyes virágföld, valamint mészmentes zúzalék, amely a vízmegtartást biztosítja. Minden évben a talajfelszínt két ujjnyi lótrágyával terítve tartjuk a növényeket frissen és zölden. A citromfa a legszélesebb körben edényes tartásban tartott növény, mely edényes tartásánál fogva toleráns minden betegséggel szemben. Természetesen a franciák megteszik ezt a naranccsal, és el is hiszem nekik, mivel még soha sem láttam őket. "

C. madurensis Lour. o C. miitis Blanco Calamondino

 

C. limon 'Sanguineum' Polpa Rosa

 A fentebb írott kis jegyzet bőséges iránymutatás volt számomra a citrustartás sikeres végbemeneteléhez. A lótrágya manapság nehezen hozzáférhető szerves trágyák közé tartozik. Én találtam egy kis farmot, ahol tudok szedni. A friss lótrágyát zsákokba gyűjtöm össze, egyéb szennyeződésektől mentesen. Főként a nyári trágya a legtökéletesebb, amikor a lovak szabad tartásban vannak. Az ürülékük így darált fű. Ezt a tűző napon ki kell szárítani, amely 1-2 hetet vesz igénybe, és már is felhasználható a citrus fold keverékhez.  A másik fontos összetevő pedig a darált lápi tőzeg. Vízmegkötésre pedig horzsakő, zeolit, perlit, gránit, vagy éppen agyag granulátum jöhet szóba.

C. medica 'Corsican'

 

idén oltott 'Peretta'

 

C. medica 'Perettone'

 

'Perettone' méretében hatalmas

 

C. limonimedica 'Maxima'

 

C. macrophilla

 

késői dugvány

 

C. limonimedica 'Rubra'

 

C. medica 'Rugoso'

 

Télikert

 

 

 

 

C. aurantifolia 'La Valletta'

 

 

 

Szelektált Volkameriana magoncok

 

könnyedén szelektálható a magonc

 

szelektált aurantium magonc

 

Ez egy olyan magonc, amely sosem fog termőre fordulni

 

Ezeket át kell oltani

 

Ezek is könnyen szelektálhatóak a 2. évtől

 

Pomum d'Adami magoncok szelektálás után (70%)

 

alanyból kihajtatott carizzo

 

 

egy éves volkameriana dugvány

 

idén leoltott C. amlycarpa

 

Citrus (Fortunella) Margarita

 

 

 

 

 

 

 

Citrus (Poncirus) Trifoliata

Sikeres felkészülést kívánok a télre, ez az utolsó időszak mikor még a citrusok erőt tudnak meríteni a hideg hónapokra. Kerüljük el a fűtést, de védett világos helyet keressünk, vigyázzunk a talaj nedvességre, mert könnyen elveszíthetjük a citrust.