Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Üzenetek, kérdések

 

Tisztelt olvasók!

Ezen az oldalon lehetőséget szeretnék adni, annak a több ezer olvasónak, akik figyelemmel követik blogomat, és oldalamat. Ha bármi nemű kérdése van, vagy javaslata, kérem ossza meg velem, hátha tudok segíteni.

Várom üzenetét, itt, vagy e-mail ben.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

4484 Ibrány szőlő-köz 10.

(szoboszlai miklós, 2013.06.19 21:37)

Szia Ferikém,remélem levelem egészségben talál.Kérlek írj egy tuti pajzstetű elleni szert,valahol olvastam ,de nem találom,Nagyon elszaporodtak.A tavasznak nevezett évszak nagyon kicseszett velem a citrusaim nagyon leamortizálódtak,a volkameriánám talán meg sem marad,ezt is holtig tanulom úgy látszik.Köszönöm.

Re: 4484 Ibrány szőlő-köz 10.

(admin, 2013.06.20 20:43)

Hali!

Hát voltak problémák, de csak a kapkodás az oka. A víz ahogyan életet ad, úgy azt el is tudja venni. Ez a citrusoknál is így van. Szinte április vége fele lehetett neki állni öntözni, aki ezt előbb megtette, az ráfaragott.

Pajzstetvek, valami olajos szer kellene rá, pl. Agrol + 1,5% os oldata.

Re: Re: 4484 Ibrány szőlő-köz 10.

(szoboszlai miklós, 2013.06.20 22:13)

Köszönöm a tippet! Nem ártok vele most a vegetációba?Persze a 1,5%-os hígításnál maradva .Egyébként a kudarc is erősít,mostani évnek annyi a földkiszáradás után örülök hogy életben maradtak.CSak a volkamerért imádkozom már-,olyan szép volt,termést már akasztani sem lehetett volna rá.És a baj nem jár egyedűl,most a pajzstetü támad.Úgy van ahogy írtad : minél többet tud az ember akkor jön rá ,hogy milyen keveset.Csak ködöljem vagy csorogjon?a tetvek zöme még fiatal a pajzs még lágyszerű,alig vettem őket észre két szemüveg kell hozzá nekem.Minden jót kívánok!

Re: Re: Re: 4484 Ibrány szőlő-köz 10.

(admin, 2013.06.21 07:37)

1,5 % elég bőven, ezt lehet alkalmazni vegetációban is. A dögökre kell permetezni. Sajnos ezeket csak az olajos szerek pusztítják el. Ha nem sok van akár ecsettel is rájuk kenheted. Mondjuk én most már nem Agrol használok, hanem OLIOCIN-t. Ez egy fehér olaj, csak ásványi és nem növényi. A pajzstetvek megjelenésének oka van, valami nem szuperál. A pajzstetvek, csak hűvös nyírkos helyen jönnek elő.

Re: Re: Re: Re: 4484 Ibrány szőlő-köz 10.

(szoboszlai miklós, 2013.06.21 21:54)

Köszönöm,még annyit ,hogy mi a tipped a mézharmatra mint tudjuk a korompenész előhírnöke.

Re: Re: Re: Re: Re: 4484 Ibrány szőlő-köz 10.

(admin, 2013.06.23 11:46)

A mézga, vagy mézharmat egy gombás fertőzés. Ha oltás környékén jelentkezik, akkor vagy az alany, vagy a nemes vessző fertőzött lehetett. Lehet por került oda, vagy valami nem oda illő dolog. Tapasztalatom szerint, szikével eltávolítva, és gombaölős oldattal rendszeresen ecsetelve, tünet mentesíthető a probléma.

Tisztelt Uram!

(Fecó, 2013.06.01 12:43)

1. A citrusokat lehet sötét,hűvös pincében teleltetni? A hőmérséklet 2-8 fok között van. Mert ha nem akkor sajnos felejtős a dolog.

2. A két hónapos kumkvat csemetéket ki lehet tenni a szabad levegőre?

Köszönöm válaszát!

Re: Tisztelt Uram!

(admin, 2013.06.02 08:01)

Citrusokat nem lehet sötétben teleltetni. A hűvös 2-8 fokos hőmérséklet jó, de fény is kell nekik, és a lehető legtöbb téli fény. Öntözni nem szabad őket ilyenkor. Két hónapos Fortunella- gondolom oltás utáni? (mivel dugványként nem igazán erednek) fokozatosan szoktatjuk a szabad levegőhöz. Semmiképpen sem napra, hanem hűvösebb, félárnyékos helyet keressen nekik.

kérdés

(Pál, 2013.04.21 20:35)

Tisztelt Uram

Nagyon örülök, hogy rátaláltam az oldalra. Nemrég fogalmazódott meg bennem, hogy citromfát szeretnék tartani. Az oldalon láttam egy nagyon szép fajtát.( Citrus Limon (L.) Burm. f. var. Feminello incapuccato (kapucnis feminello citrom)
A kérdésem az lenne, hogy megvásárolható-e, és ha igen a tartásáról és a fajtáról esetleg kicsit bővebb leírást tudna e adni (teleltetés, gondozás stb...) (mivel panel lakásban lakom, lehet nem is tarthatnám).
Válaszát előre is köszönöm! Pál

Re: kérdés

(admin, 2013.04.21 21:03)

Kedves Pál!

A panel lakás eleve bukott ügy a citrustartás tekintetében. A citrusok nem szoba növények, lakásban nagyon nehezen tarthatók még profiknak is. Csak a C. miitis azaz a calamondin az egyetlen fajta, ami túléli a lakás körülményeket.

Re: Re: kérdés

(Pál, 2013.04.21 21:31)

Köszönöm a gyors válaszát!
Mivel egyetemista vagyok így arra gondoltam, hogy az albérletben tartottam volna. De ez sajnos ahogy ön írta szinte kivitelezhetetlen. Mivel eredetileg kertes házban lakom akkor ott el tudnám helyezni a növényt.
Azt szeretném kérdezni, hogy ezen tények figyelembevételével ehhez a fajtához tudna-e egy kis segítséget adni. ( Citrus Limon (L.) Burm. f. var. Feminello incapuccato (kapucnis feminello citrom). És természetesen az is érdekelne, hogy hogyan tudom megvásárolni a növényt (amennyiben erre itt van lehetőségem)
Válaszát előre is köszönöm! Pál

Re: Re: Re: kérdés

(admin, 2013.04.22 20:37)

Kedves Pál!

Dobjon egy e-mailt nekem, az indicium.munus@gmail.com mail címre, és folytassuk ott. Minden kérdésére válaszolok természetesem e-mailben.

Üdv, :-)

lime bokor

(martonosi annamária, 2013.03.30 19:01)

Van egy thaiti lime fám kókadnak az ágai mi lehet a baja?

Re: lime bokor

(admin, 2013.03.31 07:34)

Hát egy kép nem ártana a pontos Dg. miatt.
Valószínűleg szobában van, kevés a fény, és tocsog a vízben.
A citrusokat ilyen hidegben még nem nagyon szabad öntözni!

volgyi.toth.zsuzsa@radio.hu

(Völgyi Tóth Zsuzsa, 2012.11.06 15:41)

Kedves Ferenc! Talán emlékszik rám, itt alább is megvan még a régi levelem, amelyre, nagyon kedves, válaszolt is e-mailben.
Nos, végezetül, tanácsára kitettem a kumquatot az erkélyre, kb. egy hete, mert valóban igaza volt, nem bírta már a benti létet, amióta elkezdtek fűteni. Ledobált egy nagy csomó levelet. De most, hogy kint van, most is hullajtja, ha nem is annyira. Először barnás lesz a levél, aztán leesik. Vizet nem adok neki, ahogy mondta. Nem tudom, jól van ez így? A gyümölcs meg szépen érik rajta. (Közben készül az üvegház is, de azt se tudom pontosan, jó lesz-e plexiből simán, vagy azt hogyan kell? )
Várom válszát, előre is köszönettel üdvözlöm! Völgyi Tóth Zsuzsa

metszés

(veszelka richárd, 2012.10.27 16:49)

üdv Ferenc!
Azt szeretnem kérdezni öntől,hogy pár napja hoztam be a szabadból a két fámat citrom és narancs,szerintem elhanyagoltam őket,mármint úgy értve,hogy elég sokat nőttek és össze vissza állnak az ágaik,elégé bokrosak!Szabad őket ilyenkor megmetszeni?Válaszát előre is köszönöm!Ricsi

Re: metszés

(admin, 2012.10.27 16:58)

Kedves Ricsi!
Ha nagyon muszáj akkor vágja vissza őket, bár ez a művelet február, márciusban ajánlott. Csak akkor metssze vissza, ha így nem tudja elhelyezni őket. Ha nem gond a teleltetése, várjon vele.

Üdv.

volgyi.toth.zsuzsa@radio.hu

(Völgyi Tóth Zsuzsa, 2012.09.02 15:27)

Tisztelt Ferenc! Olvasom a hozzászólásokat, s látom, hogy végre hozzáértő emberre találtam a kérdésemmel. Kérem, hogy segítsen nekem, mert nagyon amatőr vagyok.
Tavaly tavasszal kaptam egy kumquat fácskát, úgy, hogy épp a teljes pusztulás szélén állt. Átültettem, napos helyre tettem a szobában, érdekes, jól tűrte a távfűtést is, de nem csinált semmit, csak nem hullajtotta tovább a leveleket. Nyáron se történt semmi, majd decemberben kivirágzott. Tavasszal pedig újból, hajtani is kezdett, most nyáron önmagához képest hatalmas ágakat növelt, többször virágzott ( most is ) és csümölcsöket hozott. Minden szépnek tűnik, csak az a problémám, hogy fogalmam sincs, hogy a formáját hogyan tudnám igazítani, persze, gondolom, visszametszéssel, csak nem tudom, hogyan kell, és hogy mikor. Azt sem tudom, normális-e, hogy behajtja a leveleit, melyeknek a belső fele kifejezetten világoszöld, kívül sötétebb. Adok neki heti egyszer citrustápot. Jól teszem? Küldenék róla egy fotót, majd, ha megengedi. Válaszát várva köszönettel üdvözlöm. Völgyi Tóth Zsuzsa

Re: volgyi.toth.zsuzsa@radio.hu

(admin, 2012.09.02 15:34)

Küldtem mailt Önnek!

2132 Göd Terv u 17

(Sumina Zoltán, 2012.06.09 09:58)

Üdv. Szeretnék segítséget kérni szeretett növényeim megmentésére. Kb. tíz éve gyűjtöm a citrusokat, de egy betegség mindig megtizedeli a növényeket. Úgy kezdődik, hogy a növény ága elkezd barnulni általában vissza szoktam vágni, de aztán tovább terjed és végül addig vágom vissza amíg majdnem elfogy a növény és végül elpusztul. Nagyon sok értékes növényem pusztult így el. Ezért kérném mielőbbi segítségeteket. Köszönettel. Sumina Zoltán.