Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Üzenetek, kérdések

 

Tisztelt olvasók!

Ezen az oldalon lehetőséget szeretnék adni, annak a több ezer olvasónak, akik figyelemmel követik blogomat, és oldalamat. Ha bármi nemű kérdése van, vagy javaslata, kérem ossza meg velem, hátha tudok segíteni.

Várom üzenetét, itt, vagy e-mail ben.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Re: 2132 Göd Terv u 17

(admin, 2012.06.09 13:08)

Kedves Zoltán!

Ha hiszi, ha nem, de ezt a "betegséget" Ön idézi elő.
Nagyon sok tartási hibára vezethető vissza, főleg a teleltetés után.
A citrusokat fűtetlen helyiségben teleltetjük, a fűtés a haláluk. Télen nem öntözzük őket, mert a nyirkos hideg talaj gyökérrothadáshoz vezet, ami így jelentkezik tavasszal.

Az elbarnult ágakat nem szabad visszavágni, csak ha már kihajtott a növény, mert ellenkező esetben, mint Ön is írja, a gyökérig rothad.

Hideg helyen teleltessen, ahol világos van. A citrusok -5 fokig bírják a hideget zárt fedett helyiségben. Ne fűtsön nekik semmit. Télen csont száraz földben kell tartani őket, mivel a gyökereik parafásodnak, és semmit nem vesznek fel a talajból. Márciusban kezdünk öntözni, de csak nagyon óvatosan, kevés vízzel. A sok vizet júniustól igénylik teljes vegetációban. Vigyázzon, hogy mire a teleltetés megkezdődik, a citrusok talaja megfelelőképpen száradjon ki, és ez maradjon is meg a következő év márciusáig.
Ha így tesz, nem jelentkezik az Ön által leírt probléma:-)

Sikeres citrustartást.
Egyéb kérdése lenne írjon mail címemre:
indicium.munus@gmail.com
Tisztelettel:
Ferenc

Re: Re: 2132 Göd Terv u 17

(Sumina Zoltán, 2012.06.11 10:01)

Kedves Ferenc! Nagyon szépen köszönöm a segítséget. Nekem egy műhely köré épített üvegházban telelnek a citrusok, (38-féle) itt a hőmérséklet nagyon változó éjjel akár -2 fok is lehet, ha süt a nap van amikor 20-fokra is felmegy a hőmérséklet. Ilyen körülmények között is szárazon kell tartanom őket? Nyáron a nagy melegben javasolja e a napi öntözést? Köszönettel Sumina Zoltán.

Re: Re: Re: 2132 Göd Terv u 17

(admin, 2012.06.11 11:12)

Igen! Nálam is ilyenek a körülmények. Egy a lényeg, nagyon száraz talaj!!!!!!!
Havi egyszer kaphatnak nagyon kevés vizet, fél deci max, de csak ha nagyon nagyon száraz a talaj, azt is a cserép széléhez öntve.
De jobb ha nem is öntöz, mert ez a barnulás átka, a nedves hideg nyirkos talaj. Ezt kerülje el. Tavasszal is óvatosan kezdje el őket öntözni, csak teljes kihajtás után emelje a vízadagot, addig csak nagyon mérsékelten, ha így tesz, nem fognak elszáradni :-)

Re: Re: Re: Re: 2132 Göd Terv u 17

(Sumina Zoltán, 2012.06.14 09:24)

Köszönöm szépen a segítséget.Üdv Zoli.

ibrány szőlő-köz-10.

(szoboszlai miklós, 2012.05.25 20:54)

Szia Feri! Most kelnek több cserépben vetett citrom magjaim.Albínó citrom? Több magból,nem zöld hanem fehér növényke kelt.Teljesen egészségesnek tűnik.Te már biztosan találkoztál ilyennel? Egyébként a magok egy nagyon rosszul teleltetett,nagy fa ráfonnyadt gyümölcséből származik.Mi a véleményed?Üdv neked!

Re: ibrány szőlő-köz-10.

(admin, 2012.06.09 13:09)

Albino citrom:-)
Tápanyaghiányos a föld. Vasazd be:-)

ibrány szőlő-köz-10.

(szoboszlai miklós, 2012.05.13 19:38)

Szia Feri!Szeretném a véleményedet kérni.Van 15 cserép egy éves grape fruit magoncom,szépen fejlődnek(a citrom magoncok szebben).Jövőre gondoltam oltogatni rá.Nos,két magonc virágot hoz,egyet-egyet,szerinted jelöljem meg a cserepeket, vagy így is úgy is rá kell majd oltani,hogy teremjen? Köszi!

Re: ibrány szőlő-köz-10.

(admin, 2012.05.15 19:24)

Nem kell megjelölni, át kell oltani őket. Ezek csak ilyen kósza virágok. Valószínűleg valami féle keserű narancs lesz belőle. A keserű narancsok 5-6 év elteltével termőre fordulhatnak, ha jók a körülmények. 2 éves magoncokat már lehet oltogatni, ill. szemezgetni.

ibrány szőlő-köz 10

(szoboszlai miklós, 2012.05.02 20:36)

SZia Feri.köszi a tanácsot,még azt szeretném kérdezni,hogy a grape fruit szaporítására oltást vagy szemzést javasolsz.

Re: ibrány szőlő-köz 10

(admin, 2012.05.02 20:43)

Csak is oltás! Sokkal gyorsabb, és jobb.

Re: ibrány szőlő-köz 10

(admin, 2012.05.02 20:45)

Csak is oltás! Sokkal gyorsabb, és jobb.

ibrány szőlő-köz 10

(szoboszlai miklós, 2012.05.02 20:34)

SZia Feri.köszi a tanácsot,még azt szeretném kérdezni,hogy a grape fruit szaporítására oltást vagy szemzést javasolsz.

ibrány szőlő-köz 10

(szoboszlai miklós, 2012.05.01 20:55)

Tisztelettel köszöntelek,Ferikém.Remélem,levelem egészségben talál.Sikerült sikeresen átteleltetnem növényeimet,most fognak virágozni,gyönyörűek.
Biztosan te is tapasztalod,hogy nagy cserebogár invázió van. Ma az egyik citromfa edényében kb 1cm mélyen élő cserebogarat találtam miközben a talaj nedvességét vizsgáltam.Lehetséges-e,hogy a nőstény cserebogár lerakja az edénybe a petéjét,lehet-e,kell-e,ellene valahogyan védekezni? Mert ugye nem szívesen látnék a citrus talajában cserebogár lárvát. Szeretném a véleményedet kérni ez ügyben. Válaszodat megköszönném.

Re: ibrány szőlő-köz 10

(admin, 2012.05.01 21:08)

Halihó :-)
Lehet kapni kiváló talaj fertőtlenítő szereket, ezeket kell használni az előírás szerinti dózisban.
Nálunk nincs annyi cserebogár, mire előjönnek becsukom az üvegházat:-)

norakemdr@gmail.com

(Kemenczei Nóra, 2012.01.10 12:59)

Kedves József!

Segítségét illetve véleményét szeretném kérni.

Van két magról nevelt, majd citromnak beoltott citrusfám. Nagyon szeretem őket, szépen teremnek is. Olvasom az oldalon, hogy a téli lombhullatás természetes. Tapasztalom is minden évben, mert amikor bekerülnek az erkélyről ősszel, itt a lakásban 22-23 fokban melegük is lehet, de sajnos nincs lehetőségem télikertre. Idén szinte teljesen megkopaszodtak, az egyiken már csak 3 levél van, de az ágaik zöldek és mindkettőn van még egy-egy közepesen fejlett zöld citrom. Aggódom, mert a cserépen (mindkettő agyagcserépben van) fehér, sókristályok ültek ki. Tudom, hogy a citrusfélék az enyhén savas talajt kedvelik, 2 hetente, havonta kapnak is citrus tápoldatot.
Nem lehet, hogy most túl savas lett a földjük, ezért kopaszodtak meg?
Leálljak a tápoldattal vagy esetleg ültessem át őket most?
Leszedjem róluk a még éretlen gyümölcsöket?

Köszönettel: Kemenczei Nóra

Re: norakemdr@gmail.com

(Admin, 2012.01.10 13:18)

Tisztelt Nóra!
Nem József a nevem, hanem Ferenc :-)
De ettől függetlenül kijelenthetem, hogy a citrusok NEM szobanövények!
Az Ön növénye meleg helyen van, és ehhez képest kevés fény éri. A melegben tartott citrusokat meg kell világítani 10 óra mesterséges fénnyel, mert különben teljesen lekopaszodik. Ha az ágai zöldek maradnak, tavasszal kihajt.
A hidegben tartott citrusok nem hullajtják le a leveleiket, én egy fűtetlen helyen tartom őket, és semmi bajuk, pedig 0, sőt mínusz fok is éri őket.

Átültetni, most ne ültesse át, majd csak júliusban. Akkor is csak egy nagyobb cserépbe tegye. A gyökér labdát ne bántsa, és ne távolítsa el a gyökérzetről a földet, mert a növény elpusztul.

Télen nem kell 2 heti műtrágyázás, elég a havi 1, ha meleg helyen vannak. Valószínű felgyülemlett a tápanyag, hisz télen sokkal kevesebbet vesz fel a növény. Most áprilisig ne táp-oldatozza, és mérsékelten öntözze, mert elrohadnak a gyökerei.

Röviden ennyi:-)

olahmaris@freemail.hu

(Mariann, 2011.10.30 11:36)

Tisztelt uram !
A segitségét szeretném kérni,van egy kumkvat fácskám,sok gyümölcsel,és virággal, mégis valami baj lehet vele ,mert elég sok visszaszáradó ága van,és az oltás környékén méz szinü gyantázás látható,amit ha leszedek ujra lesz.Már permeteztem gombaölővel is,de nem használ. Kérem segitsen kitalálni hogy mi lehet a baj. Sok citrusom van ,és ezt egyiknél sem tapasztaltam.
Várom válaszát: Mariann

Re: olahmaris@freemail.hu

(admin, 2011.10.30 13:06)

Kedves Mariann!
Erről nem Ön tehet. Ez a máz szerű képződmény az oltásnál, azt jelenti, hogy valami hiba történt az oltáskor, és nem fér össze az alany, és a Fortunella. Sajnos ezzel nem sok mindent tud csinálni.
Az ágainak a barnulása valószínűsíthetően azért van, mert meleg van, a Fortunella fajoknak elég a téli 5-8 fokos hideg-tartás, világos helyen, minimális öntözéssel.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: 4484 ibrány szölö-köz.10. szobi65@freemail.hu

(szoboszlai miklós, 2011.10.09 15:38)

Szia.Köszönöm értékes tanácsod,sokat segítesz.Üdv neked!

4484.IBRANY SZÖLÖ KÖZ 10

(SZOBOSZLAI MIKLÓS, 2011.10.07 19:49)

Szia Feri,üdvözöllek! Gyönyörű fákat vettem Andrástól még éppen időben. Április 3-án kezdtem gyűrűzéses gyökereztetéssel gyökereztetni egy citromfa ágát. Most óvatosan megkapargattam a földjét és szép barnás vöröses lefelé menő gyökérzetet vettem észre. Gyorsan vissza kapartam rá a földet. Segítségedet szeretném kérni,szerinted mikor válasszam le az anya növényről? A leválasztandó növényrészen két darab dió nagyságú citrom is van. Kérdezném továbbá,hogy grapefruittal meglehet-e csinálni a gyökereztetést? Naranccsal próbálkozott egy ismerősöm több ágon is és egy sem sikerült,viszont a citromfáiról már le is választotta az új növényt.Értékes válaszodat megköszönném. Tisztelettel Szobi65.