Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Üzenetek, kérdések

 

Tisztelt olvasók!

Ezen az oldalon lehetőséget szeretnék adni, annak a több ezer olvasónak, akik figyelemmel követik blogomat, és oldalamat. Ha bármi nemű kérdése van, vagy javaslata, kérem ossza meg velem, hátha tudok segíteni.

Várom üzenetét, itt, vagy e-mail ben.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Csomád

(Szirtes Dávid, 2018.07.12 11:13)

Tisztelt citrusszakértő!
Szeretném megkérdezni, hogy lehet e öntől zöld citrom hajtásokat venni oltás céljából?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel:Szirtes Dávid

Re: Csomád

(Fabulosa, 2018.07.12 17:43)

Kérem, ha van facebookja, keresse meg a Citrusok magyarországon nevű csoportot (https://www.facebook.com/groups/citrusok.hu/?multi_permalinks=2018911284819572%2C2018866634824037&notif_id=1531407516864169&notif_t=group_activity )
Itt találni fog lime ágat oltás céljára, sajnos nálam jelenleg nincs lime, nem foglalkozom vele.

Re: Re: Csomád

(Szirtes Dávid, 2018.07.19 18:32)

Nagyon szépen köszönöm a segítséget!

8790 Zalaszentgrót Kis u.

(Becze András, 2016.05.03 10:44)

T. Cím!
Több éve próbálkozom citrusok dugványozásával. Eddig kevés sikerrel, csak az optimista természetem hajt újabb és újabb kísérletekbe.
Kérdésem: Hogyan lehet megakadályozni a nylon zacskóval lefedett dugványok és a talaj-, perlit-, vagy homokfelszín penészesedését?
Szíves válaszát előre is köszönöm.
Üdv B. András (atya307@gmail.com)

acosta69@gmail.com

(Sajgó László, 2016.07.20 00:09)

Üdvözlöm!

Mostanság találtam rá az oldalára és így elég sűrűn nézegetem.

Nagyszülőmtől örököltem egy több mint 20 éves citromfa bokrot. 20 évvel ezelőtt egy alkalommal már ki lett dobva mert a levelét és a terméseit is eldobta. Így kikerült a komposztálóba télire, kivéve a cserépből így a gyökerek szabadon voltak a téli időben. De tavasszal hiába a tél hidege túlélte így ismét cserépbe került és a szüleim nevelték tovább. Most, kb 2-2,5m magas a legnagyobb műanyagedényt is kinőtte, de rendületlenül hozta az új hajtásokat és pár szem citromot. Mivel nem akartam, hogy tönkre mennyen a kinőtt edényben így csináltam rajta a felső kb 5-8 cm vtg-ban talajcserét, mivel itt már megtaláltam a hajszál gyökerek rengetegét. Vettem a boltban tápoldatot és kezelgetni kezdtem. Szépen virágzott és rengeteg kis citrom kezdeményezés jelent meg rajta. Kezdett a tápoldat hatására olyan helyeken is megjelenni a friss hajtások, ahol eddig már kopasz volt, és mivel kemény vastag szár részek, így örültem neki, hogy ott is lesznek levelek. Most nyár közepe van. Sikerült a friss hajtásokból is dugványozással megmenteni pár új kezdeményezést. Viszont a napokban azt vettem észre, hogy sorra elhullajtja az eddig nevelt kis citromokat. Leszáradnak, lepottyannak a szárról. Ha csak pár hullott volna le, nem fordítok nagy gondot neki. De az összes kis gyümölcs lehullott. Mit rontottam el, mit csináltam rosszul? Napi szinten öntözöm és ettől csodásan néz ki a bokor. Talán mióta ismerem a fát, sosem volt ennyi levele és ilyen szépek, nagyok. Kint van a szabadban tavasztól őszig. Mindig mostohán volt kezelve, csak most, hogy kap kissé kellő gondoskodást a gyümölcs elhullással hálálta meg.
Várom mielőbbi válaszát.

Üdvözlettel:

László

Re: acosta69@gmail.com

(Cili, 2017.02.19 19:20)

Köszönettel venném a segitségét a problémámhoz. Szép, több éves citromfa zárt verandán teleltetve. Tavasszal sok virága volt és hozott 30 db kicsi kb 1 cm-es citromot. Sajnos ahogy telt az idő egymás után lepotyogtak a szép, zöld és egészséges picike citromok. Mi lehetett az oka? Köszönöm a segitségét.

russion12@citromail.hu

(Budai Szabolcs, 2017.02.03 22:58)

Tisztelt Uram!

Kérdésem lenne, ha tudna segíteni tanácsával.

Behoztam a citrusfámat a nappaliba 4-5 napja, azt hittem fázik a gyökere alulról és azért ( teleltetőhelyén lehullatta a levelei jelentős részét) és most elkezdett hajtani intenzíven, ez esetben hagyjam benn a szobában ( közvetlen üvegajtó mellett déli oldal 4*3 méter ablakfelület mellet??? Az a baj , hogy ahol volt a két ablak között ott nem fér el rendesen, és sérülés nélkül nem megy a ki be pakolgatás .... illetve nem is tudott nyugalomba kerülni. ( sokat volt magas a hőmérséklet két üvegfelület között déli oldalon.

Ha benn tartom ilyen fényviszonyok között kielégítő fejlődést produkálhat?? Vagy ha visszaviszem a korábbi helyére akkor leáll a fejlődés, nem hajt és nem virágzik tovább?
Tápoldatozzam ha hajt, vagy várjak február végéig? Láttam hogy azt ajánlotta hagyjuk a helyén egész eddig a két üveg között volt. Most érdemes visszavinni, vagy itt benn is ellesz?

Üdvözlettel

zoltan.zavori@gmail.com

(Závori Zoltán , 2016.10.23 20:06)

Tisztelt Admin!
Tavaly kaptam egy Meyer citom dugványt, ami lakásban áttelelve, tavasztól napos erkélyen tarva 3 alkalommal virágzott. Első alkalommal a hat virágból egy gyümölcs sem lett, azt a tanácsot kaptam, hogy egy vagy két virágot tartsak meg és lesz gyümölcsöm ( a fácska jelenleg kb. 25-30 cm magas). Szépen meg is maradt egy termés és fa még.mindig kint van, egyelőre nagyon jól érzi magát, a gyümölcs kb 20-25 dkg-s, de zöld. A kérdésem az lenne, hogy ha a fagy elől hűvösebb helyre viszem, szedjem le a gyümölcsöt vagy hagyjam rajta?
Válaszát köszönöm!
Üdvözlettel : Závori Zoltán

manoka.hugi@mailbox.hu

(Ferencz Krisztián, 2016.04.14 19:06)

Jó napot! a citromom (citrus lemon eureka) eddig jól telelt az elmúlt két évben is de a mostani tél alkalmával szinte az összes levelét eldobta, majd be indult a hajtás növekedés az egyik fa nagyon szépen el kezdett bokrosodni de a másikon sorra száradnak le a kis hajtások de tele van rüggyel mellette . A valencia narancsnál is intenzív növekedés kb.10-15 cm után a nagyon pici hajtásvégek leszáradnak és ezt tapasztaltam a mandarinnál is (citrus reticulata havanya). Kéthetente tápoldatozom őket ,fúrt kút vízzel locsolom és locsoltam őket eddig is.Talajuk citrus föld keverék perlittel, zeolittal.Két locsolás között hagyom kiszáradni a föld tetejét 3 centis mélységig és ha azt érzem nedves a talajuk nem adok nekik. Az utóbbi két évben nem volt semmi bajuk.Talán a tápoldat perzseli meg őket?Válaszát előre is köszönöm!

steve1155@t-online.hu

(Kelemen István, 2016.03.24 16:20)

Próbáltam azonosítani a citromfa betegségét, de nem vagyok biztos benne.
Levél szél felől induló száradás felpödrődéssel.
Küldenék képet és nagyon megköszönném, ha tudna tanácsot adni.

Citromfa

(Kuruczné Tóth Ágnes, 2016.02.24 16:26)

Üdvözlöm!
Szeretném megkérdezni, hogy hol tudnék zöldcitrom és Meyer citromfát (kisebb méretben) venni? Budapesten lakom. Már vettem citromfát az Oázisban, nyáron szépen virágzott, de ahogy behoztam a lakásba, lepotyogott az összes levele, és sajnos tönkre ment, mert úgy látszik (olvasva az Ön blogját) nem tartottam helyesen.
Ezért szeretnék venni másfajta citrust, hátha most sikerül termő citromfát nevelni, az Ön tanácsait is figyelembe véve. Válaszát előre is köszönöm
Kuruczné Ági

7370 Sásd

(Szabó Attila, 2015.02.22 14:19)

Körte alaku mag nélküli citromfám van.Tojás nagyságu termésekkel,zöld levelekkel,de a termésen barna apró pöttyök láthatók!Mi lenne a teendő a növénnyel?

Re: 7370 Sásd

(admin, 2015.02.23 09:30)

Kedves Attila!
A pöttyök lehetnek sok mindentől. ha tud nekem képet küldeni, akkor talán gyorsan a végére járhatnánk. Milyen hőfokon telel?

indicium.munus@gmail.com

2193 galgahévíz

(Kovács Attila, 2014.11.17 21:09)

Nagyon köszönöm a gyors válaszát még ha metszésre lenne egy pár észrevétele szívesen fogadnám a sok kis ág csonkocskára gondolok formára milyen?kellene valamit alakítani rajta,egyébként világos helyen van kb10 fok a hőmérséklet ,ha nagyon hideg van kevesebb tavaly jól tűrte a telet.
tisztelettel:Kovács Attila

ui:Tavasszal szeretnék egy clementint vásárolni hol érdemes. mire figyeljek köszönöm.

2193 galgahévíz

(Kovács Attila, 2014.11.09 16:31)

üdvözlöm, van egy citromfám sajnos a fajtáját nem tudom nagyon szép volt mostanáig,a levelei elkezdtek a fonák felé behajolni időnként le-le dob egy kettőt.
mi lehet a baj,ha tudna segíteni nagyon hálás lennék,képet is küldök ha tud adni egy email címet.Előre is köszönöm tisztelettel:Kovács Attila.

Re: 2193 galgahévíz

(admin, 2014.11.09 20:25)

indicium.munus@gmail.com

Kérdéseim:
Hol tartja a fát? Milyen hőmérsékleten, mennyit öntözi?

Várom levelét.

1048 Budapest

(bzsolt, 2014.02.20 11:34)

Tisztelt Uram!

Magról ültettem narancsot és citromot. Már kb 4 éve nevelgetem, nagyon szépek, már szépen fásosodik a törzse. Viszont szeretném most már beoltani őket. Abban kérném a segítségét, hol tudnám ezt megtenni, vagy honnét tudnék oltóanyagot szerezni hozzájuk?

Előre is köszönöm a segítségét

4484 Ibrány szőlő-köz 10.

(szoboszlai miklós, 2013.06.30 21:17)

Szia Ferikém˘.Már használt is az agrol+,rá vannak száradva a dögök a fiatal szárakra,mert azon jelentkeztek zömmel.A Növénynek semmi baja,magamtól nem mertem volna,mert már mindentől fél az ember ,ha megsüti a kása a száját.Abban segíts légyszives,ugye ágbarnulás,nem vágjuk vissza az ágakat,majd csak ha kezd hajtani,hogy kezdjük a locsolást mivel benne vagyunk az időben a pomelo,a sinensis kívánná a vizet,nincs-e valami gyógymódos eljárás ilyenkor?A volkamer menthetetlen ez nagyon fáj.Mindenképpen be kell szereznem egyet,de nem látok az üzletben.A magjai kicsit kárpótolnak gyönyörüek a magoncok millió van,de az csak magonc ugyebár.Most oltottam pomelo magoncokra ,de csak a cédrát zöld a tobbi nem sikerült,de hát ugye az anya növényeknek egészségesnek kellene lenni.

Óriás citrom

(H:Krisztina, 2013.06.23 16:48)

Kedves Ferenc!
Tavaly novemberben "pomeló"-ként vásároltam egy növénykét. Idén tavasszal az eredeti citruskertésztől (aki egy idős néni, és csak a magyar nevüket használja a citrusoknak), úgy értesültem, hogy ez "óriás citrom". :-(
Legyen szíves, segítsen nekem, mi a pontos neve ennek a fajtának, hogy a egyéb ápolással való tudnivalókat megtaláljam.
Előre köszönöm segítségét.
Üdv: H. Krisztina

Re: Óriás citrom

(admin, 2013.06.24 20:45)

Kedves Kriszta!
Sejtem a kertész "nénit" :-)
Az óriás citrom is elég tág fogalom, vagy 200 fajta is belefér, de azt is gondolom, hogy melyik fajtát vette meg.
Nos hogy biztosat tudjak mondani, fotózza le nekem a növénykét, és küldje el az indicium.munus@gmail.com címre, és megmondom Önnek a fajta nevét, és rövid ápolási tanácsokkal is ellátom Önt! :-)

Üdv,


1 | 2 | 3 | 4 | 5

Következő »